הרצאות מאת קים בר

טירה וספר

הדמיון שמעבר לאמת | על כתיבת פנטזיה היסטורית

כיצד משלבים בין מחקר היסטורי לחופש ספרותי? עד כמה ניתן לחרוג מגבולות התקופה ועדיין לשמור על אותנטיות? בכתיבה פנטסטית המבוססת על אירועים היסטוריים, מתקיימים יחסי גומלין בין תהליך היצירה למחקר, המעוררים דילמות תוכניות, סגנוניות וערכיות. ההרצאה דנה באתגרים ובהזדמנויות שמזמנת סוגה זו לכותבים, הנובעים מהשילוב בין דמיון למציאות, ומציגה כיצד ניתן לתווך אותם לקהל הרחב מבלי לוותר על העומק ההיסטורי.

מכשפה בחדר של טירה

מיהי מכשפה? | על מכשפות בראי ההיסטוריה המערבית

הרצאה ראשונה מתוך סדרת ההרצאות היסט(ו)ריה של מכשפות

דמותה של המכשפה משתנה לאורך ההיסטוריה, אך תמיד נעה על קו הגבול שבין פחד, כוח ו"אחרות". בהרצאה זו נבחן כיצד עוצבה דמות המכשפה בתודעה המערבית – מהמקורות המקראיים היהודיים, דרך משפטי המכשפות של העת החדשה ועד לדמותה בתרבות הפופולרית. מי נחשבה למכשפה? מה הפך אישה למסוכנת בעיני החברה? מה מיקומה של המיניות, העצמאות או הידע המסורתי בזיהוי הזה? בהרצאה נדון בהתפתחויות הרעיונית והחברתית של המכשפה דרך דוגמאות היסטוריות – טקסטואליות וויזואליות.

ציד מכשפות

כרונולוגיה של כישוף | ציד המכשפות באירופה על ציר הזמן

הרצאה שנייה מתוך סדרת ההרצאות היסט(ו)ריה של מכשפות

מתי התחילו לצוד מכשפות? מדוע? ואיך הפך החשש מהכישוף למערכת משפטית אלימה ועקבית ברחבי אירופה? בהרצאה זו נציג סקירה היסטורית של תופעת ציד המכשפות – מימי הביניים המאוחרים, דרך המאה ההשש עשרה והשבע עשרה ועד דעיכתה באירופה. נבחן את התפתחות התפיסות הדתיות, הפוליטיות והחברתיות שהובילו למשפטים ולהוצאות להורג, תוך שימוש בדוגמאות ממסמכים היסטוריים – טקסטואליים וויזואליים. נראה כיצד פחדים מקומיים הפכו לרדיפה ממוסדת, מהם המאפיינים של התקופות השונות, ואילו קבוצות נפגעו באופן שיטתי. ההרצאה מספקת מסגרת כרונולוגית להבנת התהליך הארוך והמורכב של הפיכתן של נשים (וגברים) לאויבי החברה בשם האמונה והשליטה.

מכשפה על מטאטא

איך מזהים מכשפה? | סמלים ודימויים בייצוגי מכשפות בתרבות

הרצאה שלישית מתוך סדרת ההרצאות היסט(ו)ריה של מכשפות

ההרצאה עוסקת בדרכים בהן ייצגו חברות לאורך ההיסטוריה את דמות המכשפה – חזותית, לשונית ותרבותית. מה משותף למכשפות בציורים עתיקים, בכרזות משפטים, בספרות ילדים ובקולנוע מודרני? אילו סמלים הפכו למזוהים עם כישוף ומדוע? נבחן את הדימויים שנוצרו כדי לבודד, להאשים ולהציג נשים כחריגות ולהצדיק את רדיפתן. נחשוב יחד כיצד הסמלים נשמרים, משתנים ואף מופיעים מחדש היום, תוך שהם נושאים איתם מורשת תרבותית עמוקה ומורכבת.

מכשפה עם פמיליארים

פמיליארים ויצורי כלאיים בשירות המכשפות | על המכשפות ועוזריהן בתרבות

הרצאה רביעית מתוך סדרת ההרצאות היסט(ו)ריה של מכשפות

מה הקשר בין מכשפה לחתול שחור, לצפרדע או לשדים? ההרצאה עוסקת בדמויות הפמיליארים – ישויות על־טבעיות או בעלי חיים המלווים מכשפות, על פי אמונה עממית, משפטים היסטוריים, סיפורים ואמנות. נבחן את דמות הפמיליאר כפי שהיא משתקפת בטקסטים ומקורות וויזואליים שונים ובתקופות שונות. נשאל מה הופך יצור מסוים לעוזר של מכשפה ואיך נראים הפמיליארים כיום.

שאול ושמואל

בעלת האוב מעין דור – המכשפה שלא הייתה | על הפיכת דמות מקראית למכשפה

הרצאה חמישית מתוך סדרת ההרצאות היסט(ו)ריה של מכשפות

המקרא אינו מגדיר אותה כמכשפה, אך ההיסטוריה הפכה אותה לכזו. בהרצאה זו נבחן כיצד דמותה של בעלת האוב מעין דור עוצבה מחדש לאורך מאות שנים. כיצד היא הפכה מאישה אנונימית המסייעת לשאול לזמן את שמואל – לדמות מאיימת ושלילית. נבחן את הגורמים שהובילו להשתנות דמותה ואת הביטויים לכך בטקסטים ובאומנות. 

לספרים מאת קים בר – לחצו כאן

פרסומי הרצאות עבר | קים בר