לילית במסורת היהודית

"עמד אדם בתפלה לפני קונו ואמר. רבש״ע אשה שנתת לי ברחה ממני. מיד שגר הקב״ה שלשה מלאכים הללו אחריה להחזירה. אמר לו הקב״ה אם תרצה לחזור מוטב, ואם לאו תקבל על עצמה שימותו מבניה בכל יום מאה בנים […]. וקבלה על עצמה שימותו מבניה מאה בכל יום. לפיכך בכל יום מתים מאה מן השדים…"

מדרש אלפא ביתא דבן סירא, ל"ד, מאה עשירית לספירה

לילית

האזכורים המוקדמים

המקור המוקדם ביותר המוכר לנו כיום ללילית הוא באפוס השומרי עלילות גלגמש. במיתוס "עץ ההחולופו" היא מתוארת כעלמה השוכנת בעץ ההחולופו לצד הנחש, הנשר ויצור אנזו. היא אינה מצליחה לסלקם ולאחר ניסיונות רבים פונה אל גלגמש, אשר מבריח אותה אל המדבר. בחלקים אחרים של האפוס, מופיעה הדמות ki-sikil-lil-la-ke. היא מתורגמת על ידי חוקרים דוברי אנגלית (כמו שמואל נוח קרמר) ללילית.

לילית מוזכרת גם באופן יחידני בתנ"ך בספר ישעיהו ל"ד. הוא מתאר את חורבנה של אדום ואת החרבה שתישאר לאחר מכן. פסוקים י"ד-ט"ו אומר:
"וּפָגְשׁוּ צִיִּים אֶת-אִיִּים, וְשָׂעִיר עַל-רֵעֵהוּ יִקְרָא; אַךְ-שָׁם הִרְגִּיעָה לִּילִית, וּמָצְאָה לָהּ מָנוֹחַ. שָׁמָּה קִנְּנָה קִפּוֹז וַתְּמַלֵּט, וּבָקְעָה וְדָגְרָה בְצִלָּהּ; אַךְ-שָׁם נִקְבְּצוּ דַיּוֹת, אִשָּׁה רְעוּתָהּ."

לילית מוצאת מנוחה בחורבות. ייתכן ופסוק זה זה מתייחס אל המדבר אשר מכסה את ההריסות, אליו בורחת לילית של גילגמש. כפי שניתן לראות, מלבד שמה לא מוזכר אף מאפיין אחר שלה. זה יכול להצביע על כך שהמיתוס השתמר בתקופת המקרא ודמותה של לילית הייתה מוכרת. גם במיתולוגיה הבבלית, בסיפור המבול, מוזכרת שדה הורגת תינוקות. אאה רוצה למצוא דרך לדלל את האנושות כדי שלא יחיו לנצח. אלת הלידה, בלת אילי, יוצרת את השדה כדי לעשות זאת. במיתולוגיות נוספות מאזור המזרח התיכון ניתן למצוא אלות היברידיות נוספות. למשל למשתו, בתו של אל השמים אנו, אשר אחראית על פיתוי גברים ועשיית נזק בעולם.

במשנה, המתוארכת למאה השלישית לספירה, נרמז לנו על דמותה של לילית. היא מוזכרת לרוב בסמיכות לשדים ורוחות. היא מגדלת שיער ארוך, גורמת למות ילדים או להיוולדם עם כנפיים. בנוסף, היא אוחזת בגברים הנמצאים לבדם בבית.

במאות הרביעית עד השישית לספירה, בארץ ישראל וסביבתה, החלה פריחה של מאגיה יהודית. קמעות, לוחיות וקערות השבעה נמצאו בארץ, ובעיקר באזור בבל (מסופוטמיה – עיראק, סוריה ואיראן). בחלק מהקערות מתוארת לילית גורמת נזק או נלחמת בשדים ובאחרות מופיעה דמותה כדמונית פרועת שיער.

לילית – האישה המורדת

לילית כאם השדים מופיעה לראשונה ביהדות במדרש אלפא ביתא דבן סירא המתוארך למאה העשירית לספירה. הסיפור מתאר את אשת אדם הראשונה המתוארת בספר בראשית א, כ"ז, בסיפור הבריאה הראשון. 
"וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם בְּצַלְמוֹ, בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ: זָכָר וּנְקֵבָה, בָּרָא אֹתָם". 
אותה אישה, שנקראה לפי דבן סירא לילית, רצתה להיות שווה לאדם, כפי שנוצרה. היא סירבה לקבל את הגחמות של אדם, בעיקר בנושאים מיניים, ולכן קראה בשמו המפורש של האלוהים ונעלמה.
 
האדם התלונן לאל והוא בתשובה שלח שלושה מלאכים לאיים על לילית ולהחזיר אותה אל אדם. אם לא תעשה זאת ימותו בכל יום מאה מבניה. מי האב? לא ברור. המלאכים משיגים את לילית וכשהיא מסרבת לחזור מאיימים להרגה. היא מסבירה להם שייעודה בעולם הוא להחליש תינוקות ולשלוט בהם. היא נשבעת שכשתראה את שמם על הילודים לא תפגע בהם. בנוסף, מסכימה לקחת על עצמה את התנאי שהציב לה אלוהים באם תסרב לחזור. וכך כל יום שלילית מסרבת לחזור לאדם מתים מאה מילדיה השדים.
 
קמע לילית
לילית וסמאל כשדים

לילית – אם השדים

התייחסות נוספת נמצאת בספר 'הזוהר', המתוארך למאה השלוש עשרה בספרד. בביקורת בראשית כ"ז וכ"ט, מתוארת לילית כאימם של "ערב רב".
"הוּא דִכְתִיב, (ישעיה נ) וּבְפִשְׁעֵיכֶם שֻׁלְחָה אִמְכֶם. וְעַל גִּלּוּי עֲרָיוֹת גָּלוּ יִשְׂרָאֵל וּשְׁכִינְתָּא בְּגָלוּתָא. וְדָא אִיהִי עֶרְוָה דִּשְׁכִינְתָּא. וְהַאי עֶרְוָה אִיהִי לִילִית אִמָּא דְּעֵרֶב רַב […]. וְאִית עִרְבּוּבְיָא מִסִּטְרָא דְמַזִּיקִין דְּנִשְׁמָתָן (דף כט ע"א). דְּחַיָּיבַיָא אִנּוּן מַזִּיקִין דְּעָלְמָא מַמָּשׁ. וְאִית עִרְבּוּבְיָא דְשֵׁדִים וְרוּחִין וְלִילִין וְכֹלָּא מְעוֹרְבָבִין בְּיִשְׂרָאֵל."
ולאחר מכן בפרק נ"ה כאם השדים והרוחות.
"רַבִּי שִׁמְעוֹן אָמַר, אִמָּם שֶׁל הַשֵּׁדִים הָיְתָה שֶׁיָּצְאָה מִצַּד קַיִן. וְהִיא הִתְמַנְּתָה עַל הַלַּיְלָה [עם לילית] בְּאַסְכָּרָה שֶׁל תִּינוֹקוֹת […] וְלִפְעָמִים מוֹלִידָה רוּחוֹת בָּעוֹלָם ".
 
בספר מאגיה מן המאה השלוש עשרה ניתן לראות לחשי הגנה ליולדת וקמע מפני לילית. בספר 'עץ החיים', המתוארך למאה השש עשרה ונכתב על ידי הרב חיים ויטאל מצפת, מופיע בפעם הראשונה כי לילית הייתה אשתו של סמאל, המלאך שסרח, המוגדר כשד ובתקופות מאוחרות יותר הפך לייצוג השטן:
"נגה הנקרא לילי"ת קשת עורף לבושא דחוה אשת אדם ויש לילית יותר חיצונה והיא אשת סמא"ל. גם בזה הנוגה יש סמאל ולילית אחרים פנימית שע"ז אחז"ל שהיה מלאך מגורש מן השמים ונקרא להט החרב המתהפכת לזמנין מלאך לזמנין שד… "
 

לסיכום

אם כך ניתן לראות כי המאפיינים העיקריים של לילית במקורות היהודיים, המקראיים והמיתולוגיים, הם של אישה או שדה חזקה, דעתנית, שאינה מתפשרת, מתרועעת עם שדים ועם כוחות האופל ויולדת להם ילדים. היא מסוכנת מאוד לגברים, מאחר והיא יכולה לפתות אותם לחטוא, או לסטות מדרך האמונה. במקורות אחרים מסופר כיצד נוצרה, ומדוע היא דמות כל כך שלילית (נוצרה מפסולת וזוהמה). דימויה השלילי הוא זה שבמידה רבה מלווה אותה עד ימינו, לצד התפתחותו באמנות חזותית ובספרות. זהו גם הבסיס המיתולוגי לדמותה של לילית כאישה מפתה שהתפתחה בימי הביניים. על כך במאמר הבא.

* המאמר מבוסס על מחקר של המחברת. ניתן להשתמש בקטעים ממנו רק באישור מפורט ובכתב. ניתן לצטט בציטוט מלא ובצירוף לינק למאמר.

לרכישת ייסוריה של מכשפה – פטזיה אפלה על ציד המכשפות באירופה – לחצו כאן

לספרים מאת קים בר – לחצו כאן